maceram

Az élet Isztambulban MACERAS, de a legizgalmasabb, ami eddig valaha történt velem. Ez az én nagy MACERAM!

Török reggeli…

…-vel kezdödött a napom.

Szombaton reggel (megint) arra keltem, hogy “Irisz, etteremben reggelizünk, kelj fel!” Es en (megint) nem akartam, mert ki akar szombaton 2 ora elött felkelni. De kimasztam az agybol, es összeszedtem magam, megsem lehet minden reggel etteremben reggelizni!

LEONE

Most egy olasz etterembe mentünk, mert nagyon jonak tünt a reggeli kinalatuk. Harom valasztasunk volt: a kicsi-a közepes-vagy a nagy adag. Hat, mi a nagyot valasztottuk. Majd’ elfelejtettem: Apo, Aja, Burak es Sezer voltak ott. Azt ünnepeltük, hogy Burak-ot felvettek az alommunkahelyere penteken, es azert vigasztalodtunk, mert Apo-t kirugtak a munkahelyeröl penteken.

beyaz-peynir

Elöször a kenyeres kosarat hozta a pincernö: olyan frissen sült zsemleket kaptunk, amilyeneket Nemetorszagban es Ausztriaban lehet kapni. Megveszed az elöre elkeszitett, vakumcsomagolasos “brötchent” majd otthon szepen aranybarnara sütöd. Hozta meg a sajttalakat, amin negy fele sajt volt, es felvagott. Ahogy eszrevettem, a török reggelikhez nem tartozik feltetlenül felvagott, föleg nem otthon. De nalunk mindig van, mert en  szeretem, es Sezert is raszoktattam. Sajtbol is mindig kettö fele van, valamilyen kemeny sajt, es “feher sajt”, ami olyan mint a turo, csak sos es kicsit kemenyebb.

Szuper temaval inditottunk: a török irodalomrol volt szo, es rögtön az irorol, aki a mult heten lett öngyilkos. Metin Kaçan taxival ment a Boszporusz-hid közpeig, majd leugrott onnan. Nem ö az egyetlen, aki igy vetett veget az eletenek. Regebben gyakori volt ez a fajta öngyilkossag Isztambulban, ezert tiltottak be par eve (talan van mar 10 is), hogy setalni lehessen a hidon. De Kaçan trükkös ficko volt, azt mondta a vezetönek, hogy szeretne egy kepet csinalni, lassitson le, amikor az auto lelassult, ö kiugrott, elszaladt, majd a melybe vetette magat. Leghiresebb regenye a Ağır Roman, amiböl filmet is keszitettek. Meg nem olvastam, mert Orhan Pamukkal küszködök…aki nem eppen a kedvemre valo.

Metin Kaçan

kaymak

Jött a paradicsom, az uborka es az olivabogyo (4 fele), meg kaymak, mez es lekvar. Otthon mi meg paprikat is szoktunk a reggelihez felvagni.  Most kettö fele olivabogyonk van: fekete magos, es zöld magozott, amibe pirospaprika van töltve. A kaymak egy Törökorszagban nepszerü tejtermek, de a Balkanon is fogyasztjak, nincs jellegzetes ize, de inkabb edes, mint sos. Mezzel nagyon jo!

Sezert közben telefonon hivtak. “Jujj, psszzt! A fönököm!” Mindenki csöndben lett, ra figyeltünk. Felvette, majd ennyit hallunk “BATTANE”. Nevetesben tört ki a tarsasag. Nem ertettem, de Aja odasugta nekem: a “battane” lepedöt jelent. Fogalmunk sem volt arrol, mi az apropoja a lepedönek! Majd Sezer elmagyarazta, hogy a professzor csak a szamitogep jelszavara volt kivancsi.

A pincernö tovabbra is hozta az eteleket, böreket es sültkrumplit bösegesen, majd ujratöltötte a kosarakat, nehogy kifogyjunk a meleg, friss zsemleböl. A börek nem a mindennapi reggeli resze, es nem csak reggelikent lehet fogyasztani. Több fele van, szombaton “sigara börek”-et ettünk, a neve a “cigaretta” szobol ered, hiszen fel van tekerve.sigara börek

Aztan a katonasagra terelödött a szo. Törökorszagban altalanos sorkatonasag van, az egyetemre jarok kitolhatjak a szolgalatot 28 eves korukig. Valaki meselt egy törtetenet, hogy egyszer egy laktanyaban kifestettek egy barakk egyik falat. A parancsnok odarendelt egy katonat, hogy örizze, nehogy hozzaerjen valaki. Masnap a parancsnokot athelyeztek. Az utodja ugy talalta, hogy minden nagyon szepen megy, nincs hiba, igy elrendelte, hogy minden parancsot az elözö parancsnoktol meg kell tartani. Tiz evvel kesöbb aztan, egy akkori elöljaro megkerdezte a katonat: Mondja, miert kell öriznie ezt a falat minden egyes nap?

Következett a reggeli tojasos resze: valaszthattunk, hogyan szeretnenk, hogy elkeszitsek. Burak föttojast kert, de mindenki mas MENEMEN-t. Ez egy lecsohoz hasonlito etel, csak a tojas dominal benne. Kaptunk hozza frissen facsart narancslet es az elsö kör çay is megerkezett.

reggeli-kahvaltı

Sezer meselt egy sztorit a munkaheyeröl. Egy allami egyetemen dolgozik egyfajta asszisztenskent…50 professzor ügyeiert felel. Van egy no, facebookon valaki kitett rola egy kepet, ahogy a vizsgakerdeseket meg egyeb dokumentumokat tartja a kezeben, a mellehez szoritva. Egy akkori diak kommentelt a kephez: “de lennek azok a papirok” –vagy ilyesmit- ezt ugyebar fel lehet ugyis fogni, hogy szivesen lenne a melleinek a közeleben, meg ugy is, hogy de jo lenne tudni a kerdeseket. A srac azota lediplomazott, a prof viszont csak nemreg fedezte fel a kepet. Azonnal ment is az iskolai bizittsaghoz, es jelentette az esetet, mint szexualis zaklatast. Tudjatok most mi a helyzet? A fiu ellen eljaras folyik.

török kaveA reggeli vegen meg kaptunk egy kis kavet. En tejeskavet kertem, a többiek török kavet ittak. Egy kicsit meg beszelgettünk, mert nagyon zuhogott az esö, majd elegedetten, tele hassal setaltunk haza.

Masnap reggel, vasarnap Sezernek dolgoznia kellett. Felkeltem vele, es elkeszitettem a mi török reggelinket! Vessetek ra egy pillantast!

otthoni török reggeli

Reklámok

One comment on “Török reggeli…

  1. Visszajelzés: Mutasd a hűtőd, megmondom ki vagy… | maceram

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on január 15, 2013 by in Kultúra and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Navigáció

%d blogger ezt kedveli: