maceram

Az élet Isztambulban MACERAS, de a legizgalmasabb, ami eddig valaha történt velem. Ez az én nagy MACERAM!

Öt nap Isztambulban- ötletek városnézéshez/ Első nap

Ildi meglátogatott a múlt héten. Anyuék után ő volt az első vendégem. Az utolsó napot nem számolva, amikor csak a reptérre mentünk, 5 napot töltött nálunk. Ebben a bejegyzésben városnéző tippeket adok!

Mivel érkezése egybe esett a jó idő beköszönttével, így kettő legyet ütöttem egy csapásra: a tavaszi nagytakarítást és a vendégváró suvickolást elintéztem egy kalap alatt. Szerda reggel korán keltem, és a mi szobánk ablakaival kezdtem a takarítást. Szívem szerint minden részletre kitérnék, de gondolom kevés olyan elvetemült takarítás- megszállott olvasóm van, mint én. Így csak összegezve a napot: megpucoltam minden ablakot, kimostam a függönyöket, kitakarítottam a mi szobánkat, az erkélyt, a konyhát, az előszobát és a vendégszobát. Este tízre végeztem, akkor nekiálltam tanulni, és nagyon szépen haladtam a szakdogával, hajnali négyre befejeztem mindent, amit terveztem.

Ildi szerda délben érkezett Isztambul nagyobb repterére, az Atatürk-re. Hazafelé hosszú volt az út: metró, metrobusz, majd taxi. Otthon pihiztünk, kipakoltunk, beszélgettünk. Mi az Ázsiai oldalon lakunk, 20-30 perc sétára Isztambul legmagasabb pontjától, a Çamlica Tepesi-től, és ugyanígy 20-30 percnyi sétára a Boszporusztól. Így elképzelhetitek milyen meredekek ezek a séták.

Szóval első utunk a Çamlica Tepesi-re vezetett. Ha az ember a belvárosban bérel szobát, és csak pár napja van Isztambulban, és nincs helyi kísérője, akkor nem érdemes ellátogatni ide. Körülbelül egy óra az út az európai oldal híres központjaitól, ráadásul autó nélkül nem is egyszerű megtalálni. De ha van rá lehetőség, akkor éljetek vele: nagyon megéri felmenni. Messziről csak a rengetek Tv-, meg rádió-torony látszik, de ha megmásszuk az emelkedőt, egy gyönyörű parkban találjuk magunkat. Ahogy megérkezünk, van ott egy parkoló, majd néhány kisebb étterem, kávézó. Az út, ami felvisz egészen a csúcsig, utcai árusokkal van szegélyezve. Szerintem nem érdemes venni tőlük semmit, nagyon drágák. Például egy karkötőt, amit itt vettek nekem ajándékba 4-6 líráért (nem emlékszem, valahogy a kettő között), azt a kedvenc bazáromban 1 líráért meg lehet kapni. Jobbra van néhány terasz, hogy jobb képeket csinálhass a városról. A kilátás pedig gyönyörű. Belátod majdnem az egész Boszporuszt, a két híddal, az Aranyszarv-öböllel és a hajókkal. Látszik a történelmi központ a Hagia Szophiával (Ayasofya) és a Topkai Palotával (Topkapı Sarayı), de lehet látni a modern negyed felhőkarcolóit is. A Fekete-tenger nem látszik a Boszporusz kanyarulata miatt, ám a Márvány- tengerre remek a rálátás. Ahogy haladunk a park útján, kis pavilonok és rengeteg virágágyás jön velünk szemben. A sétány körbe halad a hegytetőn, így a város keleti részét is láthatjuk. Délen a Márvány-tenger folytatódik a Herceg- szigetekkel (Prens Adaları), nagyon tiszta időben pedig még Uludağ-ig is ellátni. Ha kelet felé fordulunk, akkor értjük meg igazán, mekkora város is Isztambul. Hadd időzzek el a témánál egy kicsit.

kilátás

Ma a város lakossága kb. 17 millió fő. Majdnem duplája a magyar lakosságnak, és folyamatosan gyarapszik. Ez köszönhető a magas születési rátának is, de óriási a bevándorlás. Az ország (főleg) keleti részéről özönlenek a szegény, munkát kereső családok. Törökország keleti része egyre néptelenedik el a kurd konfliktus és a Szíriai problémák miatt. Andrew Finkel újságíró remekül érzékelteti a város rohamos növekedését: az ’50-es években, amikor gyerekként Isztambulba látogatott, a Boszporusztól keletre szinte semmi sem volt, mindösszesen a partszéli falvakat lehetett látni. – Isztambul kerületeinek nevében (nagyrészt) megtalálható a “köy” szó, ami falut jelent.- Vagyis, ahol mi lakunk, 20 percre a Boszporusztól, még nem volt beépülve. Ennek ellenére, ha a Boszporusztól majdnem egy órás sétára levő hegytetőn tovább nézünk kelet felé, nem látjuk a város végét. Kelet felé a városkép is megváltozik. A régi, öreg házak és a társasházak lassan eltűnnek, és magasabb lakónegyedek, felhőkarcolók veszik át az uralmat. Ez az új üzleti negyed is- extravagáns épületekkel. Az infrastruktúra egyre jobb, folyamatosan adják át az új metró-megállókat. Előfordulhat, hogy valaki, aki ebben a negyedben él és dolgozik, olyan ritkán látja a Boszporuszt, mintha vidéken élne.

modern negyed

A Çamlica Tepesi tetején egy pici kávézó található, ahol annak ellenére, hogy kedvelt kirándulóhelyről van szó, nem számolnak fel extrát:  1 líra 1 çay! – A çay ára nagyon jó arra, hogy felmérjük, mennyire drága egy hely. Az átlagos ár 1 líra. Egy-egy jobb helyen, vagy turisztikai központokban 2- 2,5 lírára is felszökhet az ára, de ennél többet már balgaság fizetni érte. Ha olyan helyet találsz, ahol drágább, csak menj tovább, egészen biztos, hogy perceken belül rendes árat kínálnak. Ez a kávézó önkiszolgáló, és papír pohárban adják a teát/kávét, de ennek ellenére megéri: az asztaloktól a kilátás gyönyörű.

camlicatepesi

Çamlicá-ról legyalogoltunk a legközelebbi buszmegállóhoz, ami egy szép park mellett található. – Isztambul sokat ad a városrendezésre, és parkokból is rengeteg van. Egész évben ültetnek virágot, csak a téli 2-3 hónap kivétel. Minden szabad területet beültetnek, még a legforgalmasabb utak mentén is csodálatosan gondozott a gyep és a virágágyás. Ezek a virágágyások pedig fenomenálisak: a kedvencem Beşiktas környékén a török zászló, és a metrobusz útvonalán a cikk-cakkos nonfiguratív virág-költemény. A parkok nagyon fontos részét képezik a török mindennapoknak. A parkokhoz mindig tartozik egy játszótér, és legtöbbször kondi-gépek is. A törökök imádnak a szabadban lenni. Munka után kiülnek nézelődni, hétvégén vagy esténként kihurcolkodnak plédekkel és kosarakkal, és órákig piknikeznek, beszélgetnek vagy játszanak. – Az a park, amelyik mellett Ildivel eljöttünk, az egyik kedvencem. A kondi-része is jó, az egyik oldalán pedig egy vízesés van.

Busszal lementünk Üsküdar kerület központjába. Ez az ázsiai oldal egyik legismertebb találkozóhelye Kadiköy mellett. Már nagyon éhesek voltunk, így a LIMON-ban vacsoráztunk. Itt a központban hegyén-hátán vannak az éttermek és a kis beülős helyek. Imádom Üsküdar-t: nem turista hely, így az árak nincsenek elszállva. Ildivel iskender-t ettünk ayran-nal. Szerintem egy isztambuli út során ezt az ételt kár lenne kihagyni, mert nagyon finom, laktató és különleges (ára: 10-15 líra még jó érte). Alul kenyér darabkák vannak, erre vékonyan szelt hús következik, paradicsom mártás és olvasztott vaj. Az egészet sok joghurttal és grillezett paradicsommal meg paprikával tálalják.

iskender

Vacsora után, már sötétben elsétáltunk a Kız Kulesi toronyhoz (magyarul Szűz tornya, angolul Maiden’s Tower). Erről már készítettem egy videót. Az Üsküdar hajóállomástól a toronyig kb. 10-15 percet kell sétálni. Az út nagy része a parton visz, csak egy rövid szakaszon kell az út mellett haladni a metró-építkezés miatt. Pontosan a toronnyal szemben a parton van egy szuper kávézó. A partra lépcsők visznek le, amikre párnákat tettek, így onnan élvezhetjük a kilátást. Ez a legközelebbi szárazföldi pont a toronyhoz, de azon túl is sok a látnivaló. Ott van a Boszporusz-híd, és az európai oldal: remekül látni a Dolmabahçe palotát és a történelmi belvárost, valamint a Galata- tornyot. Ebben a kávézóban 2,5 líra a çay, de megéri  látvány és a hangulat miatt. A Kız Kulesi-re kis csónakokkal lehet eljutni, de nem tudom mennyibe kerül, én még sosem voltam. Nem is tervezem, mert a kilátás onnan nem több, mint a partról, az étterme pedig drága, és egy ismerős szerint pocsékul főznek.

Itt találkoztunk Sezarral, aki hazavitt bennünket autóval, ami remekül jött, mert mindketten el voltunk fáradva.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: