maceram

Az élet Isztambulban MACERAS, de a legizgalmasabb, ami eddig valaha történt velem. Ez az én nagy MACERAM!

“Mondjon le a (török) kormány!”

Ahogy írtam tegnap, az isztambuli tüntetések egyre csak nőnek, mára már országos tüntetés-sorozatról szólnak a hírek. A The Atlantic hírei szerint már tüntetések vannak 13 városban szerte Törökországban: Kocaeli, Edirne, Afyon, Eskisehir, Bodrum, Antalya, Aydin, Trabzon, Mugla, Mersin, Ankara, Adana, és Konya.

http://www.theatlantic.com/international/archive/2013/05/protests-show-turks-cant-tolerate-erdogan-anymore/276447/

Ahogy látom a magyar oldalak is foglalkoznak a hírrel:

http://index.hu/kulfold/2013/06/01/renegetegen_tuntetnek_isztambulban/

http://galeria.index.hu/kulfold/2013/06/01/folytatodtak_a_kormanyellenes_tuntetesek_szombat_delelott_isztambulban/

Ma amikor megnyitottam a facebookot, sokkolva láttam, hogy minden török ismerősöm, és Törökországban élő ismerősöm ezzel a hírrel foglalkoznak. Videókat, blogokat, híreket osztanak meg, sokan pedig a saját maguk által készített fotókat.

Ezeken az oldalakon lehet élőben követni az eseményeket. Ezt egyErasmus csoportban osztotta meg valaki. Ahogy látjátok, a nemzetközi diákok minimum annyit foglalkoznak a témával, mint a törökök.
http://www.livestream.com/revoltistanbul

http://www.canlitelevizyonlar.net/halk-tv-izle.html

A következő két képet egy német diák készítette ma délután. A legtöbb ismerősöm (ha már nem voltak ott az elejétől fogva) ma kimentek a tüntetésre. A szívügyüknek érzik, pedig ki tudja, belelátnak-e valójában 4-5 hónap után az ország politikai helyzetébe.

by Alina G.

by Alina G.

by Alina G.

by Alina G.

Egy török diáklány (18) így írt erről (törökül, amit Sezar angolra fordított nekem, amit én magyarra): “Most jöttem Taksim-ról, 7 órát álltam ott, de nagyon jó érzés volt. Forradalom! A rendőrök folyamatosan gázzal támadtak minket, de már értem a csodálatos embereket, akik tegnap este ott voltak. Most BESIKTAS-nál gyalogolok. Ez egy katasztrófa, mindent elborít a könnygáz. Tejet és citromot használunk a gáz hatása ellen. Már olyan, mintha csak vizet innánk. Büszke vagyok a nemzetemre!”

"Vesszen a kormány!" by Gizem K.

“Vesszen a kormány!” by Gizem K.

Egy spanyol fiú az Erasmus programból, aki imád mindennek a közepében lenni, a következő két képet töltötte fel Facebookra. Nem írt semmi forrást, és a kommentekből is úgy látom, hogy sajátok. Hát mit mondja…benne volt a sűrűjében!

by Alvaro D.

by Alvaro D.

by Alvaro D.

by Alvaro D.

Teljesen szubjektív véleményként: Ahogy látom, a tüntetők egy része külföldi, főleg diák, akik egyfajta mókának, kihívásnak fogják fel a dolgot. Talán van magyarázatuk, hogy miért tartanak a tüntetőkkel, de nem hiszem, hogy az ismereteik mélyek és megalapozottak. Ég bennük valamilyen valós vagy vélt igazságérzet, tenni akarnak valamit azért a városért (országért), ahol cserediákként csodás hónapokat töltöttek. De helyes-e ez? Növelni a tömeget, buzdítani az embereket olyasmire, és olyasmiért, amiről kevés fogalmuk van. Feltehetően van pár török barátjuk, akik a tüntetőkkel vannak, így azt látják, amit a barátaik elmondtak neki.

by Dimitri T.

by Dimitri T.

Aztán persze ott vannak a törökök, akik hisznek az ügyben. Nem tudom, hányan maradtak a békés környezetvédők közül, de akik tegnap és ma kimentek, már nem a fákért tették, hanem a kormány megdöntéséért. A török diáklány, akitől idéztem egy Atatürk-családból származik. Neveltetése, az egész család politikai és vallási beállítottsága Kemal Atatürk tiszteletén alapul, ezért ment ma ki tüntetni. A visszatérés a régi eszmékhez, az Ottomán Birodalom magasztalása nem az ő nézeteikhez való.

De nem minden törökben buzog a harci kedv. Sezarral mi most egy Fekete-tengeri kis üdülő-városban vagyunk a családjával. Nyugalom van, senkit nem érdekel mi történik Isztambulban vagy más városokban. Nem mondom, hogy támogatják a kormányt, vagy hogy ellene vannak, csak nem érdekli őket az erőszak, a rombolás és úgy összességében a politika.

Vannak nézetek, és ellennézetek. Számomra mindegyikben van igazság, de ugyanúgy hibát is találok benne. Ahogy sok más dologgal kapcsolatban, most is úgy érzem, nincs fekete és fehér, nem lehet egyik oldalnak sem igazat adni.

Abban biztos vagyok, hogy az a park az utolsó zöld-terület a belvárosban. Abban is biztos vagyok, hogy a brutális rendőri fellépés sohasem helyeselendő. A többit döntsétek el Ti!

Reklámok

2 comments on ““Mondjon le a (török) kormány!”

 1. Tamás
  június 1, 2013

  Jó cikk, de szerintem egy ilyen brutális rendőri erőszak esetében, ahol egyértelműen a (török) kormány a saját népe ellen harcol, és saját anyagi érdekei miatt brutálisan szétver egy amúgy jogos tüntetést, nem lenne szabad ennyire semleges nézőpontot megfogalmazni, mint ennek a cikknek a vége.
  ahogy írod: “Vannak nézetek, és ellennézetek. Számomra mindegyikben van igazság, de ugyanúgy hibát is találok benne. Ahogy sok más dologgal kapcsolatban, most is úgy érzem, nincs fekete és fehér, nem lehet egyik oldalnak sem igazat adni.”
  Bocsi, de szerintem ez pont az a szituáció, amikor abszolút igazat lehet adni a tüntetőknek a kormányukkal szemben. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez most fekete-fehér lenne, egyszerűen csak azt, hogy jogos és legális tüntetést ilyen brutális szétverése az egyáltalán nem mentegethető, ahogyan te is írod.

  • babanicsirisz
   június 2, 2013

   Igen, azzal egyetértek, hogy a mostani okok,a folytatás jogos, hiszen ez a rendőri erőszak elfogadhatatlan.

   Én a semleges nézőpontot a kezdetekre, a kormány ellenes tüntetésre értem. Azt, hogy mondjon-e le a kormány, hogy jó döntéseket hoznak-e, azt nem hiszem, hogy 4-5-12 hónapot itt töltött emberek el tudják dönteni, főleg, hogy kb. közük sem volt az igazi török élethez, abban talán egyetértünk, hogy az ERASMUS-élet messze van a valóságtól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: