maceram

Az élet Isztambulban MACERAS, de a legizgalmasabb, ami eddig valaha történt velem. Ez az én nagy MACERAM!

Filmet ajánlok (mindjárt kettőt)

Ma néztem meg a következő filmet: Mr. Nobody

Mr. Nobody

Imádni kell, mert egyszerűen értelmetlen, mégis rengeteg értelmezése van, és kibogozhatatlan, szürreális és elgondolkodtató. Alapja a butterfly-effektus (pillangóhatás).

Én is csak felületesen ismerem ezt az elméletet, a Wikipédián szépen le vannak írva az alapok. Lényege nagyon leegyszerűsítve: apró változások is nagyban befolyásolhatják  a jövőt (múltat-jelent, amennyire értem, az idő fogalma sem tisztázott). http://hu.wikipedia.org/wiki/Pillang%C3%B3hat%C3%A1s_(elm%C3%A9let)

lorenz_attraktor

Biztosan hallottátok már ezt a kifejezést, ha másért nem, akkor egy amerikai film miatt, amely 2004-ben jelent meg  Ashton Kutcher főszereplésével. Az a film sem rossz, de a mai után úgy látom, hogy nagyon leegyszerűsítve tálalja nekünk ezt az elméletet. A főszereplő valahogyan képes volt visszamenni életének egyes szakaszaiba, és megváltoztatnia akkori döntését. A film megmutatja, hogy egyetlen döntés hogyan befolyásolja az egész életünket. Bár a filozófiára épül, mégis tipikus akciófilm.

The_Butterfly_Effect_

Ezzel ellentétben a mai első ajánlott film, a Mr. Nobody egy remekmű. Egy co-produkcióról beszélünk: francia, belga, német és kanadai. Írta és rendezte Jaco Van Dormael, akitől most láttam először filmet. Nagyon impresszív. A film 2009-es, a 66. Velencei Filmfesztiválon mutatták be, és számtalan díjat nyert, többek között a Legjobb Film, és a Legjobb Rendező kategóriában.

lehetőségek

Mitől más, mint a fent említett? Mitől mesteri? A pillangóeffektus nem egy könnyen érthető elmélet. Szerintem még azok sem értik igazán, akik értik. Gondolj bele: ha valamikor az életed folyamán egy bármilyen helyzetben akárhogyan máshogy döntöttél volna, azzal olyan folyamatokat indítottál volna el, amik visszahatva rád egy teljesen más jövőt, vagyis jelent generáltak volna. A filmből egy remek példa (persze kissé mesterkélt, de illik): A főszereplő Nemo kap egy telefonszámot, ami az életet jelenti számára egy papíron, tintával írva. Egyszerre elered az eső, és szétfolyik a tinta. Mert napokkal azelőtt egy spanyol munkás tojást főzött, a gőz bekerült a levegőbe, felhő lett belőle, és később eső formájában leesett. A munkás azért főzött akkor tojást, mert elveszítette a munkáját, ugyanis a gyár olcsóbb munkaerőt kellett hogy alkalmazzon. Mert Nemo a hamisítvány- farmernadrágot vette meg, mert az volt olcsóbb.

Ettől még nem egyedi, de az író-rendező olyan zseniális káoszba rendezte a jeleneteket, hogy sokáig sokáig csak pislogunk, hogy mi is a helyzet. Vannak jelenetek a múltból és a jelenből, ami a jövőben játszódik, de talán nem is az igazi jelen, és jelenetek fikciókból, amik később a valósággal találkoznak. Őrjítően bonyolult, ugye? Így érez a főhős is, majd minden megnyugszik, de csak azért, hogy az utolsó két percben más fordulatot vegyen, és megint összezavarjon. Be is vallom őszintén: nem értem a filmet. Ahogy az elméletet sem. Fel tudok fogni részleteket, összefüggéseket és igazságokat, de a valóságot épp úgy nem tudom befogadni, mint ahogy a következő kérdés is folyton vissza-visszatér, és összekuszálja, elbizonytalanítja a gondolataimat: ha elhisszük, hogy volt ősrobbanás, és minden onnan indult ki, akkor mi volt az ősrobbanás előtt? Főleg, hogy beszélhetünk-e ősrobbanás előttről, hiszen az idő is csak relatív, és csak azóta és akkor létezik, amikor vagyunk mi, hogy azt mondjuk, és higgyük, hogy van.

Mr._Nobody_

De van egy másik része a filmnek, ami nem a végletekig összezavart elmét, hanem a szívet és a lelket célozza meg. A szerelem motívuma köré épül, a főszereplő mindig szerelmes, mélyen és vakon, de nem mindig ugyanabba. -Sajnos a végén egyre esik a választása, ami a szívnek kedves, de a film szempontjából szerintem nem odaillő.- Gyönyörű jelenetek vannak benne a tinédzser szerelemről, szerintem már ezért érdemes megnézni! Engem az 1973-as Jeremy című filmre emlékeztetett. (HOPPÁ! Háromra bővül a filmajánlásom: Jeremy!!!)

jeremy

Vagyis kiknek ajánlom? Akik nem bánják, ha egy film hosszú. Ha nem akciófilmre vágysz. Ha szereted, ha gondolkodni kell, ha vannak összefüggések és nyitott kapuk. Ha szereted (vagy nem bánod) a romantikus (de messze nem lebutított és elcsépelt) jeleneteket.

szerelem

A címben kettő filmet említettem, a fenti zárójelben a harmadikat találtam meg, de vajon akkor mi a második ajánlásom? The Lovely Bones- Komfortos mennyország

Komfortos mennyorság

Azért jutott eszembe ez a film, mert a Mr. Nobody-ban a 15 éves Anne-t játszó lány nagyon hasonlít a The Lovely Bones főszereplőjére. Nem csak küllemben (talán úgy nem is), de a gesztusaik, és a csodaszép színészi játékuk nyomán.

Ez a film egy lányról szól, akit meggyilkolnak, de a szelleme nem távozik, hanem marad, évekig megfigyel, majd rávezeti az apját és a húgát, hogy ki ölte meg. A sztori nem egy nagy durranás. De miközben figyel és várakozik, egy másik világban van, ami lehet képzelet, az ő képzelete, vagy mindannyiunké, a mennyország, vagy annak előszobája, vagy a túlvilág…akármi. Történnek ott félelmetes, szomorú, de vidám és csodálatos dolgok is. A film látványa elbűvölő, a főszereplő lány pedig nagyon jó színész. Én kétszer is megnéztem, és mindig elhittem neki, ami történik.

Susie Salmont (Saoirse Ronan)

Ajánlom, ha szereted a misztikusabb filmeket, szeretsz kicsit borzongani, de egy félelmetes filmet nem néznél meg! Ha szereted a filmekben a képzeletet, és a látványvilágot! Ha tetszene egy olyan film, ami rádöbbent arra, hogy van, aki nem élheti meg az első csókot, az első perceket a főiskolán vagy az első lépéseit a gyermekének. Ha néha örülsz, ha van, ami rádöbbent arra, milyen csodaszép is az életed!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: