maceram

Az élet Isztambulban MACERAS, de a legizgalmasabb, ami eddig valaha történt velem. Ez az én nagy MACERAM!

Mutasd a hűtőd, megmondom ki vagy…

Akár egy ilyen hangzatos címet is adhatnék következő írásomnak, de azt hiszem, a valósághoz ez közelebb állna: Mindenféle török kaját találok a hűtőben, és lövésem sincs, eszik-e vagy isszák.

A teljesség igénye nélkül bemutatok nektek néhány török ételt, amik számomra meglepetést okoztak, vagy továbbra is relytély a kilétük.

hűtő- reggeli

Szerintem a törökök sokkal egészségesebben étkeznek, mint mi otthon. Főleg Sezer családjára igaz ez. Egyrészt azért, mert a Fekete-tenger régióban amúgy is sok zöldséget esznek, másrészt pedig Sezer anyukájának van kertje, így sok friss zöldségük/gyümölcsük van, meg rengeteg befőttjük.

A hűtőnkben természetesen sok “normális” dolog is van, mint tej, tojás, margarin és hasonlók, én most csak a különlegességekről fogok írni. Reggelihez mindig van több féle sajtunk és olivabogyónk. Legjobb ételek a világon! A kedvenc reggelim a következőkből áll: főtt tojás, olivabogyó, sajt, paradicsom és kávé. Képes lennék minden nap ezt enni.

A török reggeliről már írtam egyszer, így csak egy-két dolgot emelnék ki: hagyományosan sok lekvár, dzsem és méz kerül az asztalra, hiszen édesség nélkül nem kezdődhet a nap. Továbbá van egy olyan ételük, hogy TAHINI, ami  finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza (én nem szeretem). A tahinin kívül találtam még egy furcsa ételt a hűtőben: ez valami zsírszerűség, amiből Sezer reggelit szokott készíteni. Összekeveri egy kis tojással és kisüti, de nem nagyon, folyékony marad- ezt kell kenyérrel kitunkolni.

tahini- zsír

Ma három nem szokványos gyümölcs van itthon: gránátalma, hurma és naspolya. A naspolya tegnap este igazából elfogyott. Én akkor ettem először, de nem nagyon ízlett, bár Sezer azt mondta, hogy azért, mert nem volt friss. Tudom, hogy gránátalma van otthon is, de sajnos nem túl népszerű, pedig nagyon finom és egészséges. A HURMA több féle gyümölcsöt is takar. Ramadan idején olyan hurmát eszünk, ami magyarul a datolya. Mos viszont olyan hurma van itthon, ami olyan, mint egy aszalt, megfeketedett paprika- ronda de nagyon finom.

gyümölcs

Főtt/ sült ételek közül van ma itthon börek és töltött paprika paradicsomos szósszal, ami teljesen máshogy néz ki és ízű, mint az otthoni.

Ahogy írtam az előbb, sok befőttünk van- például szőlőlevélbe tekert rizses étel, vagy lecsó-befőttnek kinéző ebéd. – Hát igen, ennyire értek a konyhaművészethez. Az a vicces, hogy néha Sezer sem tudja, hogy mi a neve ezeknek az ételeknek. Csak kinyitjuk, megmelegítjük és megesszük, majd felhívjuk anyukáját, hogy milyen finom volt.

befőtt

Végezetül hadd említsek meg néhány érdekességet a főzéssel kapcsolatban. Van itthon kukorica olaj, két féle oliva olaj, és gránátalma szósz, amit a salátákra szoktunk önteni. Rengeteg fűszerünk van- a képen nem is látható az összes- sokszor csak színre vagy illatra adom hozzá a kajához, mert a neve nem sokat árul el nekem. Van itthon tészta és rizs, de lássuk csak, mi más: valami narancssárga magok; fehér kis magok; bab; másik fehér, finom szemcséjű magok és tarhana (amiből például levest lehet készíteni).

főzés

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on január 20, 2014 by in Kultúra, Törökországba (Isztambulba) utazóknak.

Navigáció

%d blogger ezt kedveli: