maceram

Az élet Isztambulban MACERAS, de a legizgalmasabb, ami eddig valaha történt velem. Ez az én nagy MACERAM!

Nyáron Isztambulban

Újra Isztambulban vagyok.  A reptérről kilépve megcsap az ismerős érzés, a zsibaj, a színek, a forgatag. Ezt nem lehet elfelejteni, ezt ha egyszer átélted, akkor örökre ott marad a zsigereid között. Mosolygok, mert a sok bosszúság ellenére, mégis ez lett a második otthonom.

Az útlevél ellenőrzéskor találkoztam egy gimnazista évfolyamtársammal. Kiderült, hogy egymás mellett ültünk a repülőn, de fel sem ismertük egymást. Beszélgettünk egy kicsit, majd email címet cseréltünk. Milyen kicsi a világ!

Ahogy utaztam a buszon, eszembe jutott a tömérdek téma, amiről még írni szeretnék itt, azok az oldalai az itteni világnak, amit még nem ismertek. Egyszer majd… remélem. Sezer-re várnom kellett egy kicsit, mert későn végzett a munkában, addig ettem LAHMANCU-t a közeli plázában, ittam hozzá Ayran-t, majd befejeztem a regényt, amit az útra csomagoltam.

Otthon azonnal bedőltem az ágyba- az utazás és a meleg mindig elszívja minden energiámat. Este átjött Sibel és a férje, így hatan teáztunk és beszélgettünk a nappaliban.

Másnap, munka után Sezer felvett kocsival, majd a szüleiért mentünk a Nişantaşı nevű kerületbe, ahol apukája a kezelést kapja. Ez a kerület az egyik leggazdagabb része Isztambulnak. Sztárok és hírességek laknak erre, a legdrágább üzletek is itt találhatók. Orhan Pamuk Az ártatlanság múzeuma című regényében is itt ismerkedik meg a két főszereplő.

Nisantasi pillanatkép

Nisantasi pillanatkép

Mivel éppen a legnagyobb dugó közepén jártunk, úgy döntöttünk, hogy nem megyünk azonnal haza, a városban maradunk, míg a forgalom csökken egy kicsit. Ortaköy-be mentünk. A nevében jelzett „köy” falut jelent, és itt valóban látszik, ami egész Isztamulra jellemző, hogy falvak és kisebb városok egybeolvadásával jött létre. Itt egy egészen másik városban érzi magát az ember, a régi, apró házak előtt standokon kínálják portékáikat az árusok- többnyire ékszereket és dísztárgyakat. Ha Ortaköy akkor KRUMPIR és WAFFEL. Az előző egy nagyon laktató étel: egy óriási krumplit megsütnek, majd a héját tálként használva összetörik a belső, ehető részt, majd mindenféle finomságot kevernek hozzá- sajtot, borsót, olíva bogyót, virslit, szószokat, ketchup-ot, majonézt. A WAFFEL különbözik a belga változattól- a rácsos kisütött tésztára rátesznek mindent, ami édes- mogyorókrém, fehér csoki, eper, kivi, banán, csoki darabok, pisztácia-, kókusz-reszelék. Ezek az ételek nagyon intenzívek, így ha ketten vagytok, érdemes felesben enni. MI is így tettünk- egyet ettünk Sezerrel, és a szülei is megosztottak egy másikat.

Ortaköy

Ortaköy

Végre az itteni mecset is elkészült- évek óta le volt zárva felújítás miatt- így Sezer és apukája bementek imádkozni. Sajnos nem vittem magammal kendőt, így nem mehettem be megnézni. Hazafelé Sezernek az az ötlete támadt, ha már úgyis a tengerpart mentén autózunk, hogy menjünk fel a Kék Mecsethez. Így az estét a legforgalmasabb turista látványosságnál töltöttük. Sezer és szülei megint elmentek imádkozni, miért is hagytak volna ki egy ilyen lehetőséget, hogy egy ilyen gyönyörű helyen teljesíthetik vallási kötelezettségüket.

Ortaköy Cami

Ortaköy Cami

kép a Galata hídról

kép a Galata hídról

Este már semmire sem volt energiánk, bedőltünk az ágyba, és nyomban elaludtunk.

 

Sultanahmet

Sultanahmet

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on június 14, 2014 by in Élet-kép and tagged , , , .

Navigáció

%d blogger ezt kedveli: