maceram

Az élet Isztambulban MACERAS, de a legizgalmasabb, ami eddig valaha történt velem. Ez az én nagy MACERAM!

Türkiye Scholarships- ösztöndíj Törökországba (1. rész)

Mi az a Türkiye Scholarships ösztöndíj?

Idén én is jelentkeztem a Türkiye Scholarships ösztöndíjra, aminek túl vagyok mindkét fordulóján, már csak az eredményre várok, amely az ígéret szerint júliusban érkezik. Ez egy nagyon jó lehetőség azoknak, akik Törökországba szeretnének jönni hosszabb időre, vagy akik szeretnének továbbtanulni, és nem szeretnének otthon súlyos százezreket fizetni szemeszterenként, vagy aláírni egy előnytelen szerződést.
Három bejegyzésben szeretném összeszedni Nektek, hogy mi is ez az ösztöndíj, hogyan kell jelentkezni, és hogy mire érdemes figyelni a szóbeli interjún. A következő linken találjátok a program honlapját:

http://www.trscholarships.org/index.php/en/

Névtelen

A Türkiye Scholarships egy olyan ösztöndíj program, amely külföldieknek nyújt lehetőséget Törökországban tanulni- török vagy angol nyelven. Honlapjuk szerint céljuk Törökország és a többi ország közötti együttműködés erősítése, valamint egy globális értelmiség kinevelése. A legfőbb területek, amelyen lehet tanulni: történelem, szociológia, bölcsészet, török-iszlám művészetek, török tanulmányok, török folklór és gasztronómia.

Lehetőség van alapdiplomára, mesterdiplomára vagy PhD-re jelentkezni, továbbá orvosi és egyéb speciális tanulmányokra. Az ösztöndíj havonta 250 USD (~55 ezer Ft) alapdiplomásoknak, 360 USD (~79 ezer Ft) mesterdiplomásoknak és 500 USD (~110 ezer Ft) azoknak, akik a doktorit csinálják. Biztosítanak továbbá szállást, a tandíj teljes térítését, egészségbiztosítást és egyszeri pénzbeli segítséget a Törökországba – és a program után a haza utazásra.

Az ösztöndíj hossza változó lehet: függ attól, melyik programra jelentkezel, hogy tudsz-e törökül (ha nem, akkor lehetőség van egy 1 éves török kurzust elvégezni, mielőtt megkezded tanulmányaidat), vagy, hogy milyen előképzettséggel rendelkezel (ha a választott szakodhoz nincs meg a megfelelő háttér-tanulmányod, akkor egy 1 éves előkészítő éven kell részt venned).

A követelmények természetesen minden tanulmányhoz eltérnek, a második részben a saját példámon keresztül bemutatom majd, hogy mit is kérnek egy mesterdiplomára jelentkező hallgatótól, milyen dokumentumokra lesz szükség, és milyen információkat tartalmaz a jelentkezési formula. Bővebben itt olvashattok a követelményekről:

http://www.trscholarships.org/index.php/en/turkiye-burslari/degerlendirme-ve-secim

A jelentkezés mesterprogramra márciusban volt, alapdiplomára pedig egy hónappal később. Minden bizonnyal jövőre is hasonló időpontban lesznek a határidők, de már februártól érdemes hetente rápillantani a főoldal hírfolyamára.

Reklámok

7 comments on “Türkiye Scholarships- ösztöndíj Törökországba (1. rész)

 1. Marina Papp
  július 10, 2014

  Szia! Szeretném Veled felvenni a kapcsolatot valamilyen formában, pl. facebook, mert nagyon érdekelne ez a program és kíváncsi vagyok a tapasztalataidra a felvételivel kapcsolatban és bármi egyébről, ami hasznos lehet számomra! Válaszodat előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Marina 🙂

 2. Szepesi Balázs
  február 3, 2015

  én is szeretném veled felvenni a kapcsolatot ha lehet

  • babanicsirisz
   február 13, 2015

   Szia!

   Bocsi, hogy csak most reagálok. Persze, nyugodtan, akár emailen (babanicsirisz@gmaiil.com) akár itt, ha írsz.
   Most befejezem ezt a bejegyzést, így hogy többen érdeklődtök. ^^

 3. Szilágyi Márton
  február 3, 2015

  Szia!
  Sajnálom, hogy nincs folytatása a blogodnak. Én is csatlakoznék az előttem szólóhoz és nagyon hálás lennék, ha tudnál némi gyakorlati tanácsot adni nekem a jelentkezéssel kapcsolatban. 🙂
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Üdv.:
  Marci

  • babanicsirisz
   február 13, 2015

   Szia!

   Neked is: babanicsirisz@gmail.com, ha privátban kérdeznél, de ha itt felteszed a kérdéseid, szívesen válaszolok.

   Igyekszem a 2. részben hasznos tanácsokat adni, sajnos elvesztek a print screenjeim és már nem enged be a rendszer, így csak írni tudok a jelentkezésről.

 4. Szepesi Balazs
  március 27, 2015

  Szia! Sajnos az E-Mail cim amit adtal nem aktualis, legalibbes nem erkeztek meg a leveleim. Esetleg tudnal adni egy masik elerhetöseget? Örülnek neki.

  Köszönöm

  Balazs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: