maceram

Az élet Isztambulban MACERAS, de a legizgalmasabb, ami eddig valaha történt velem. Ez az én nagy MACERAM!

Eyüp- imaidőben egy mecsetben

Ezen a három hetes vakáción úgy telnek a napjaim, hogy felkelek Sezarral reggelizni, ő elmegy dolgozni, én pedig igyekszem a délelőtti forróságot átaludni. Tizenkettő, egy óra felé felkelek, teszek-veszek, ebédelek a szüleivel. Várom Sezart haza. Hat óra körül megérkezik, vacsorázunk, majd kitalálunk valami izgalmas programot, hogy ne menjen veszendőbe a nap. Tegnap az Eyüp nevű kerületben voltunk.

Eyüp az Aranyszarv-öböl partján fekszik, az európai oldalon. Tavaly már többször voltam arra, volt, hogy munka után egyedül bóklásztam, de Lilivel is meglátogattuk a környéket. Tegnap az volt a különleges, hogy már sötétedés után értünk oda, és hogy imaidőben mehettem be a mecsetbe.

férfiak imádkoznak- nem saját kép

férfiak imádkoznak (nem saját kép)

A kerület Abu Ajjúb Hálid-ról, ahogy a törökök nevezik Eyüp Sultan-ról kapta a nevét. Eyüp Sultan Medinában élt, és amikor Mohamednek el kellett hagynia Mekkát (hidzsra- az arab időszámítás kezdete), Eyüp befogadta és otthont adott neki. Eyüp Sultan kilencven évesnél is idősebb volt, amikor Konstantinápolyba érkezett, hogy elfoglalja azt. Ebben a csatában halt meg, és kérésének megfelelően a városhoz lehető legközelebb temették el. Sírját csak 1455-ben, Isztambul elfoglalása után fedezték fel II. Hódító Mehmed utasítására. Helyén először egy síremléket építettek, majd egy mecsetet, később egy egész városrészt húztak fel köré. Ma ez Isztambul egyik vallási központja, itt található a legnagyobb temető is. A kerület zarándokhellyé vált.

Niqab-ot viselő nők- nem saját kép

Niqab-ot viselő nők (nem saját kép)

Az esti imára érkeztünk. A belső udvaron váltunk ketté, hiszen a férfiak és a nők nem egy helyen imádkoznak, de még az abdest-hez is (szertartásos mosakodás ima előtt) külön helyet jelölnek ki számukra. A mecset előcsarnokában le kell venni a cipőt, a szőnyegre csak mezítláb léphetünk. A nőknek teljesen el kell fedniük magukat, de a férfiak sem viselhetnek rövidnadrágot vagy nyitott fölsőt. Nekem, aki nem imádkoztam, elég volt hosszúnadrágot és fölsőt, valamint kendőt viselnem, de akik imádkoznak, és a mindennapokban nem mindent elfedő hosszú ruhát hordanak, a bejáratnál van lehetőségük elvenni egyet a kikészített bő ruhákból.

imádkozó nők Iránban- nem saját kép

imádkozó nők Iránban (nem saját kép)

Nagyon izgatott voltam, hiszen mecsetben már voltam, de turisták nem mehetnek be imaidőben. Sezer anyukája azonban nem látott benne kivetnivalót, így én sem aggódtam. Sajnos nem a mecset központi részébe, hanem egy mellékhelyiségbe mentünk, így nem volt olyan gyönyörű, mint amire számítottam. A nők egyébként sem imádkozhatnak középen, a kupola alatt, az mindig a férfiaknak van fenntartva, viszont a csarnokban is el van számukra kerítve egy-egy hely. Az imának, akkor is ha otthon végzik, meghatározott rítusa van, már az előkészületei sem egyszerűek. A magyariszlam.hu így ír erről:

„Az ima előtt a muszlimoknak el kell végezniük bizonyos dolgokat, hogy felkészítsék magukat az imára.

1. El kell végezniük a rituális mosakodást.

2. Az imát egy megszabott időn belül kell elvégezni, mert minden imának van egy bizonyos ideje.

3. Tiszta, kimosott ruhát kell viselni.

4. Tiszta, illetve megtisztított padlón, szőnyegen, vagy valami máson állni.

5. Arccal a Kába, Mekka szent mecsetjének irányába kell fordulni.

Ezeknek a dolgoknak ima előtt meg kell történnie. „

Pakisztáni nők imádkoznak- nem saját kép

Pakisztáni nők imádkoznak (nem saját kép)

„Amikor elérkezett az imaidő, elhangzik az Adzan, ezt a muszlimok általában naponta ötször ismétlik el, ilyenkor mennek az emberek a mecsetbe, hogy elvégezzék az istentiszteletet. A múltban az imára hívó, a müezzin, felkapaszkodott a mecset minaretjének (torony) lépcsőin, kiállt a tetejére és innen, a legmagasabb helyről hívott az imára, hogy hallják, amilyen messziről csak lehetséges. Még most is minden muszlim országban hallani a hívást a mecsetből. Az Adzan szövegét arabul kell előadni.” Itt Törökországban sincs ez másképp. Minden hajnalban, napfelkeltekor hangzik el az első Adzan (törökül EZAN), és a nap folyamán sohasem késik. Csodaszép ez a hívás, olyan, mint egy ének. Ha felhangzik, Sezer mindig lekapcsolja a zenét, vagy egy pillanatra lehalkítja a tévét, mialatt a müezzin énekel nem fogjuk meg egymás kezét, vagy csókoljuk meg egymást. Még egy puszi is tilos.

„Allah a legmagasabb (négyszer)

Tanúsítom, hogy nincs más isten csak Allah (kétszer)

Tanúsítom, hogy Mohamed Allah küldötte (kétszer)

Gyertek imádkozni (kétszer)

Gyertek a lelki üdvösséghez (kétszer)

**Jobb az ima, mint az alvás (kétszer)

Allah a leghatalmasabb (kétszer)

Nincs más isten, csak Allah

A ** jel után lévő kifejezést csak a reggeli ima előtt lehet mondani. „

Eyüp- az ima után

Eyüp- az ima után

Az imádkozók csodaszépen, szinkronban mozogtak, olyan volt, mintha egy betanult táncot néztem volna. Térdre borultak, homlokukkal megérintették a földet, felálltak, leborultak megint. Kezükkel titokzatos mozdulatokat végeztek, fejüket néha jobbra majd balra fordították. Volt, akinél láttam, hogy magában mormolj az imát, volt aki zárt szájjal, csukott szemmel áldozott istenének.

„A muszlim arccal a Kába, a Mekkában levő Szent Mecset felé fordulva egyenesen áll, nem feledkezvén meg arról, hogy ő most Allah előtt áll és a takbír-ral kezdi el az imáját.

Allahu Akbar / Allah a leghatalmasabb

Mialatt ezt mondja, kezeit szétnyitott tenyérrel felemeli a fülei magasságáig. Majd a mellkason összekulcsolt tenyérrel kezdi recitálni a Szent Korán nyitó versét, melynek Szurat Al-Fátha-nak nevezünk.”

konzervatívabb viselet- csak fekete, szürke, sötétkék ruhák- nem saját kép

konzervatívabb viselet- csak fekete, szürke, sötétkék ruhák (nem saját kép)

Miközben imádkoztak, a ruhájukat figyeltem. Volt, akit mindenütt fekete borított, voltak színes, hosszú kabátot viselő nők. Akadtak, akik szolid, matt színekbe bugyolálták magukat, gondosan ügyelve, hogy övük színe passzoljon a kendő mintájához. És voltak modern, farmeros lányok, akik az előszobában kapható leplekkel fedték el magukat az ima idejére.

„A Fátiha után el kell mondani a Szent Koránból egy rövid szurát. Ezután mondjuk “Allahu Akbar – Allah a Legmagasabb”, majd meghajolunk, kezünkkel a térdünket érintve, mondván:

Szubhána rabbijal c azim (háromszor) / Dicsőség legyen hatalmas Uramon.

Majd felegyenesedve mondjuk:

Szami c al-láhi liman hamidah / Allah hallja azokat, akik magasztalják Őt.”

nők Ramadan idején- nem saját kép

nők Ramadan idején (nem saját kép)

Az ima hosszú volt, a végére elzsibbadt a lábam a térdeléstől, izzadtam a sok anyag alatt. Felfrissülés volt kimenni a mecset zárt udvarába, és megvárni Sezart meg az apukáját. Vidáman indultunk ki a főtérre, ők hálásak voltak, hogy ilyen szép és szent helyen imádkozhattak, én pedig szerencsésnek éreztem magam, hogy személyesen tapasztalhattam meg ennek a kultúrának egy újabb darabját.

„Ezután a fejünket jobbra fordítva mondjuk:

“Asz-szalamu c alajkum wa rahmatul-láhi wa barakátuhu” / “Allah békéje, kegyelme és áldása legyen veled.”

Majd újra balra fordulva ugyanezt kell megismételni. Ezzel az ima befejeződött.”

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on június 19, 2014 by in Kultúra, Törökországba (Isztambulba) utazóknak.

Navigáció

%d blogger ezt kedveli: